сряда, 7 август 2013 г.

Зеленчукова мусака

 Зеленчукова мусака

Нека сготвим нещо безмесно!!!

Продукти:
2 лук
4-5 моркови
4 чушки
3 патладжани
3 тиквички
4 картофи
4 домати

Подправки:
Червен пипер
Черен пипер
Чубрица
Сол
Розмарин
Босилек
Лъжица олио

За заливката:
2 кофички кисело мляко 
2 яйца
Сол и Пипер


Как се прави



Пъвро се загрява олиото, където след като загрее се запържва лука. Бърка се, за да не загори!





След това се добавят морковите (нарязани на малки парченца) и се разбърква. Съда за готвене се затваря, за да се задушат зеленчуците.



След няколко минутки се добавят чушките (също нарязани на малки парченца) и се разбъркват с останалите зеленчуци. Разбърква се и се похлупва, за да се задушат






Сега е време за патладжаните и тиквичките.
Разбъркват се и се похлупват!



Ето така изглежда всичко, когато е готово!



Когато са готови зеленчуците, се добавят картофите.
Разбърква се и се захлупва с капака.



Последните зеленчуци са домати.
Рендосват се или се пасират, за да станат на сок и се добавят
в тенджерата.
Разбъркват се и...




Добавят чаша вода и се оставя да заври
 (Ако е нужно, може и 2 чаши вода).





Време е за подправки!





1 с.л. червен пипер
1 с.л. черен пипер
1 с.л. чубрица
2 с.л. сол
шипка розмарин
стръкче босилек





Разбърква се добре!



Цялата смес се изсипва в голяма тава.




И се слага във фурната на 200 градуса.

Когато се запече, означава, че е време за заливката.
Разбъркват се:
1 кофичка кисело мляко, 2 яйца щипка сол и щипка черен пипер
и с всичко това се залива запечената зеленчукова мусака.
След това се връща обратно във фурната, за да се запече и заливката.



Зеленчуковата мусака е готова, когато започне да изглежда по този начин.
По желание може да бъде разрязана на квадратчета.







Поръсва се с магданоз.




Може да се консумира с 2-3 лъжици кисело мляко.
С или без кисело мляко, Ви пожелавам  Bon appétit!!!










Ако мусаката е приготвена добре, след консумацията, чинията Ви трябва да изглежда по този начин:









Александра Стоянова

1 коментар: