сряда, 21 август 2013 г.

Вкусен кекс с локум


Най-вкусния кекс, който сте опитвали... :)














Нужни продукти:
5 яйца
250гр захар
1/2 кофичка кисело мляко (200гр)
180мл олио (или 180гр масло)
500гр брашно
1 1/2 кутия локум
50гр орехи
80гр портокалови корички
1 пакетче бакпулвер
2бр ванилия на прах

Начин на приготвяне:
Разделяме белтъци от жълтъци в 2 купи.
Купата, в която ще разбиваме белтъците трябва да е задължително много добре подсушена.
Разбиваме белтъците с миксер- първо на ниска степен, а когато започнат да стават на пяна, скоростта се увеличава. Когато са разбити сняг (когато обърнете купата, не падат), прибавяме 2/3 (200гр) захар, но постепенно и без да спираме миксера. Не е хубаво да се слага цялото количество захар и след това да се бърка, защото по този начин няма да се разбие... и кекса няма да е най-вкусния :)







При жълтъците слагаме 1 супена лъжица вода и разбиваме на висока степен с миксера. Прибавяме останалата част от захарта (50гр) отново постепенно!
Когато се разбие, е готово да смесите жълта към бяла смес. На снимката вече са смесени и отново бъркаме, но без миксер,(а с дървена или гумена бъркалка). Целта на това бъркане е да не спадне белтъчната смес. Това се получва като бъркаме по-бавно и загребваме сместа отдолу нагоре.



След като сме го разбъркали добре, се получава еднородната смес на снимката. :)















Идва време на олиото. Бъркаме бавно, и изсипваме олиото в сместа. След това е ред на киселото мляко (1/2 кофичка). Разбъркваме добре (бавно), за да се смесят хубаво всички продукти. Трябва сместа да е все още пухкава.










Пресяваме цялото количество брашно. Правим си кладенче и вътре сипваме бакпулвера и ванилията и разбъркваме добре, за да се смесят добре сухите съставки.









Добавяме постепенно брашното и разбъркваме с миксера, докато се получи еднородна смес. Желателно е да не се получават бучки (за това ползваме и миксера вече).











Прибавяме орехите и разбъркваме с дървена (гумена) лъжица, за да се разпределят навсякъде.
По същия начин добавяме и портокаловите корички (домашни са) :)








Формата за кекса задължително се намазва с олио и се поръсва с брашно, за да не залепне. Ако нямате специална форма за кекс, застилате тава с хартия за печене (която няма нужда на намазнявате и набрашнявате) и сипвате всичко в тавата.








Локума се нарязва на парченца по желание (може и да не се нарязват, ако не искате). Овалват се в брашно, за да не потънат в кекса, а да останат отгоре.
Ако искате да са вътре в кекса, пак се овалват в брашно, за да не паднат на дъното, но се добавят преди да се изсипе в съда за печене.





Печем в предварително загрята фурна на горен и долен реотан на 180 градуса за около 35-40мин, като в началото (първите 20мин) не се отваря, за да се надуе. Към края се проверява с дървено шишче (клечка), за да се провери дали е готово тестото. Ако при проверката на шиша има тесто, това означава, че кекса все още не е изпечен, ако няма- готов е!



Ето така изглежда кекса, когато е готов за консумация. Остава да го извадите от формата, да го изчакате да изтине, да го нарежете ... и да го употребите!



Можете да поръсите с пудра захар, може и да го хапнете така. 
Успех при приготвянето и Bon appétit!!! :)

Александра Стоянова

Няма коментари:

Публикуване на коментар